Kezdőoldal › Pettiskirt › Tökéletes macaron recept
Több tepsi macaron recept után szeretném megosztani veletek a tökéletes elkészítés menetét. Az első próbálkozásom nem sikerült, mivel sok fontos lépést kihagytam. Ha mindent pontosan kimérsz és betartod a lépéseket, sikerülni fog.
A legfontosabb, hogy a friss tojás szobahőmérsékletű fehérjéét kell csúcsosra felverni, a mandulát és a porcukrot át kell szitálni, a sütőt jól fel kell melegíteni alul-felül módban.
Adagok kettő tepsihez:
- 110 g darált mandula
- 90 g tojásfehérje (~3 tojás)
- 200 g porcukor
- 25 g kristálycukor
- csipet só
- pár csepp ételszínezék
Csoki krém:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 3,5 dkg vaj
Első lépés, hogy felverjük a tojásfehérjét. Nagyon fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, minimum 3-4 órát hagyjuk állni, miután szétválasztottuk. Addig verjük a habot, míg kifehéredik és nem csúszik ki a tálból. De ügyeljünk rá, hogy az alján se maradjon olyan amit nem vertünk fel.
Ha szeretnénk színezni a macaront, most tegyük bele a felvert fehérjébe és keverjük össze. Én csak pár cseppet szoktam, aki erősebbre szeretné, színezze bátran. Ha ketté vesszük a habot, akkor kettő féle színű macaront készíthetsz vagy amennyit szeretnél.
Következő lépés a darált mandula és porcukor kimérése után, hogy leszitáljuk őket. Ez nagyon fontos, mert különben nem fog sikerülni a sütink. Lehet mandulalisztből is készíteni, de aki darált mandulából készíti számítson rá, hogy picit több kell majd belőle mert a szitálás során kevesebb megy át a szitán, így a mennyiséget pótolni kell, hogy meg legyen a 110 gramm mandula.
Ezután pedig a színes fehérjét és a leszitált mandulát keverjük össze egy spatulával vagy kanállal, összesen 20-szor. Így nem törik össze a fehérje és pont elkeverődik benne a mandula.
Beletöltjük a krémet habzsákba vagy egy kis zacskóba, amin vágunk egy kis lyukat. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és szépen sorba kis köröket nyomunk ki a zacskóból. A tészta szépen lassan fog kifolyni, picit csúcsos lesz. Ha szeretnénk, előre megrajzolhatjuk a köröket egy 20 vagy 50 forintos segítségével vagy amekkorát szeretnénk készíteni.
Kicsit hozzáütögetjük a tepsit a konyhapulthoz, hogy lapuljanak a macaron korongok. 2 órát hagyjuk állni! Nem kevesebbet, ezalatt az idő alatt pihen és bőrösödik, azaz szárad a teteje.
Elkészítjük a krémet; felmelegítjük a tejszínt, beletesszük a csokit és a vajat. Elkeverjük és ha már selymes és egynemű, akkor félretesszük hűlni. Addig hagyjuk állni, míg kenhető, de nem folyós. Lehet lekvárral vagy édesszájúaknak nutellával is megkenni.
Mielőtt megsütnénk a macaront be kell melegíteni a sütőt. Én 1,5 óra pihentetéskor kapcsolom be a sütőt 160 fokra és fél órát hagyom melegedni. Amikor lejár a süti 2 órás pihenése és a sütő fél órás melegedése, visszatekerem 150 fokra és beteszem az első tepsit. 12-15 percet sütőm, közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtót. Ha lejárt, jön a második tepsi.
Hagyni kell kihűlni a tepsiben a macaronokat, különben megtörik. Minél kisebb annál hamarabb és könnyebben fog feljönni a sütink. Ha nagyobbak többet kell várni akár 1 órát is és lassan késsel fellazítani, hogy feljöjjön.
Amikor kihűlt a krém is és a sütike is, egyik kört megkenem a csokis krémmel és egy másik korongot ráillesztek és így tovább. Ezután már csak meg kell enni a finom sütiket, ez lesz a legegyszerűbb lépés. Ha egy napot pihentetjük hűtőben, még finomabb lesz.
Aki már gyakorlott macaron sütő, meglepheti a locsolkodókat nyuszis makikkal is, garantált lesz a sikere! Kell egy tepsi nyuszi fej; a korongokra kettő nyuszi fület nyomunk a tésztából és egy másik színű tésztából pici orrot, a nyuszi másik felére pedig nagyobb nyuszi farkat készítünk és így párosítjuk őket össze. Sütés előtt vagy után dekortollat rajzolunk szemeket és bajuszt a nyusziknak. Egy nyuszi macaron pálcikával igazán ízléses és kedves ajándék is lehet!
Ha tetszenek a képeken látható ruhák, webshopunkban megvásárolhatod. www.minilady.hu